Breast Milk Macronutrient Components in Prolonged Lactation – M. Czosnykowska-Lukacka, B. Królak-Olejnik, M. Orczyk-Pawiłowicz

Macronutrient shifts in breast milk meet the infant’s changing requirements during first months of life.

Article covers the topic of changes in human milk macronutrient concentrations from 1st to 48th month of child life. Studies show that after 18 months there is a significant decrease of carbohydrates, however levels of fat and proteins increase. More importantly the concentration of macronutrients remained stable over 2 years of breastfeeding. Analysis of human milk over first 48 months of child’s life induces a conclusion about adaptation of milk composition to currents needs for growing child.

PL: Artykuł omawia temat zmian zawartości makroskładników w ludzkim mleku w ciągu pierwszych 48 miesięcy życia dziecka. Badania pokazują, że po 18. miesiącu następuje spadek zawartości procentowej węglowodanów, natomiast poziom tłuszczu i białka wzrasta. Co więcej, stężenia te utrzymują się na stałym poziomie nawet przez 2 lata karmienia piersią. Analiza mleka z piersi matki pozwoliła wysnuć wniosek na temat jego adaptacji do aktualnych potrzeb w ciągu pierwszych 48 miesięcy życia dziecka.

Read more: