Mleko od matki chorej na COVID-19

Pozyskiwanie mleka od matki z podejrzeniem zakażenia SARS COV-2 lub chorej na COVID-19 pozostającej w domu w izolacji od dziecka

Wymogi dotyczące sprzętu

  1. Rekomenduje się posiadanie własnego laktatora.
  2. Wypożyczaniu mogą podlegać tylko moduły laktatorów, które są dopuszczone przez producenta do przekazywania (nie osobiste). Pozostałe elementy trzeba mieć własne.
  3. Wypożyczalnia musi prowadzić ścisłe procedury bezpieczeństwa epidemiologicznego i udostępniać te informacje.
  4. Przed pierwszym użyciem zdrowy domownik powinien zdezynfekować sprzęt (według zaleceń producenta) i przekazać matce.
  5. Od tej chwili do modułu i elementów laktatora ma dostęp tylko matka.
  6. Moduł laktatora, przewód zasilający, miejsce na którym stawia się laktator, pojemnik do przechowywania elementów laktatora należy dezynfekować przed każdym użyciem.
  7. Należy używać płynu do dezynfekcji o spektrum działania bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym.

Przed ściąganiem (matka)

  1. Nałóż czystą maseczkę ochronną na czas obsługi laktatora i ściągania pokarmu.
  2. Wytrzyj blat stołu, moduł laktatora, przewód zasilający chusteczką/czystą ściereczką z płynem dezynfekującym.
  3. Umyj dokładnie ręce przez 20-30 sek. używając wody i mydła, osusz ręcznikiem papierowym i zdezynfekuj płynem na bazie alkoholu (opis wyżej w pkt. 7).
  4. Jeśli piersi mogły być narażone na zakażenie Twoimi wydzielinami z dróg oddechowych – również je umyj wodą z mydłem.

Dezynfekcja termiczna (matka)

  1. Zaleca się, aby przeprowadzać ją przed każdym użyciem elementów laktatora.
  2. Dezynfekcję termiczną przeprowadza się na dwa sposoby:
    – 5-10 min. w wodzie o temp. 90-100 st. C w Twoim pojemniku,
    – w specjalnej torebce do dezynfekcji termicznej w kuchence mikrofalowej (jeśli producent dopuszcza).
  3. Nie dezynfekuj tych elementów środkami chemicznymi.
  4. Jeśli przeprowadziłaś dezynfekcję termiczną po odciąganiu, teraz wyjmij z pojemnika/torebki do dezynfekcji elementy laktatora.
  5. Złóż elementy laktatora, zamontuj do modułu i przystąp do odciągania.

Przekazanie mleka dla dziecka (matka)

  1. Pojemnik z mlekiem zamknij nakrętką (powinna być w pojemniku z czystymi elementami laktatora).
  2. Pojemnik z mlekiem możesz przekazać:
    – wystawiając poza Twój pokój (na stolik, do pojemnika, w torebce i in.),
    – zostawiając np. w kuchni, gdzie udasz się w celu mycia sprzętu (sama).

Po ściągnięciu i przekazaniu mleka (matka)

  1. Rozłóż laktator. Elementy, które miały kontakt z piersią / mlekiem (lejki, zawory, butelki, itd.) dokładnie umyj ręcznie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  2. Sprawdź, czy nie ma w nich zanieczyszczeń, w razie czego usuń je.
  3. Osusz elementy na ręczniku papierowym lub w pojemniku. Po całkowitym osuszeniu elementów laktatora zamknij je w pojemniku.
  4. Dezynfekcję termiczną elementów można przeprowadzić po umyciu laktatora (sposoby –  patrz wyżej), jednak zaleca się zrobić to tuż przed ściąganiem mleka.
  5. Po zamknięciu pojemników z elementami laktatora i przekazaniu mleka zdejmij maseczkę, którą po jednokrotnym użyciu umieść w zamykanej torebce na odpady do utylizacji.

Odbiór i podanie mleka dziecku (zdrowy domownik)

  1. Nałóż rękawiczki jednorazowe.
  2. Odbierz pojemniki z mlekiem zostawione przez matkę.
  3. Zdezynfekuj pojemniki z zewnątrz (chusteczką/czystą ściereczką z płynem do dezynfekcji). Pozostaw na tyle czasu ile zaleca producent środka dezynfekcyjnego.
  4. Zdejmij rękawiczki i wyrzuć do zamykanego pojemnika/torebki na odpady do utylizacji. Umyj dokładnie ręce wodą z mydłem.
  5. Otwórz pojemniki i przelej mleko do butelek dziecka.
  6. Podaj świeże mleko dziecku używając czystego sprzętu do karmienia lub ewentualnie schowaj na później w opisanym datą i godziną, zamkniętym, zdezynfekowanym pojemniku (6h temp. pokojowa, 24h lodówka). Przechowywanego mleka używaj tylko, jeśli zabraknie świeżego.
  7. Mleko, które nie zostało ściągnięte, przekazane i przelane według powyższych zasad nie nadaje się do podania dziecku.