Rola diety eliminacyjnej u matki oraz stężenia IgA w mleku kobiecym w rozwoju alergii na mleko krowie u dzieci – Järvinen KM, Westfall JE, Seppo MS i wsp. (streszczenie i tłumaczenie: A. Urbanik)

Wpływ diety eliminacyjnej matki na stężenie immunoglobulin w mleku kobiecym i rozwój alergii na białka mleka krowiego (ABMK) u niemowląt

Badanie sprawdza wpływ diety eliminacyjnej (wyłączenie mleka krowiego) na stężenia immunoglobulin w mleku matki. Do badania włączono grupę dzieci z ryzykiem rozwinięcia ABMK (alergie pokarmowe u starszego rodzeństwa) oraz dzieci, u których alergie pokarmowe nie pojawiły się w rodzinie. W obserwacjach klinicznych odnotowano, że 86% dzieci, w u których matki rozpoczęły dietę eliminacyjną, rozwinęło ABMK. Ponadto w mleku kobiecym zauważono niższy poziom IgA specyficznych dla beta laktoglobuliny (BLG) i kazeiny.  

Czytaj dalej: