Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji (2013) – M. Borszewska-Kornacka, J. Rachtan-Janicka, A. Wesołowska i wsp.

Zasady żywienia kobiet karmiących piersią – kaloryczność, eliminacje, suplementacja

Odpowiednia dieta zapewnia optymalne warunki laktacji oraz zdrowia, zarówno matki, jak i dziecka. Podczas karmienia piersią zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wzrasta o około 500 kcal. Należy wówczas unikać stosowania diet eliminacyjnych i nie ograniczać różnorodności spożywanych pokarmów. Matka powinna również unikać używek (alkohol, kofeina, nikotyna), ponieważ może to negatywnie wpływać na laktację i szkodzić dziecku. Ryzyko niosą również diety wegetariańskie; powinno się wówczas stosować odpowiednią (monitorowaną) suplementację. Szczególną uwagę poświęcono również “galaktogogom”, czyli substancjom mlekopędnym; ich stosowanie powinno odbywać się pod kontrolą specjalisty, aby zapewnić dziecku bezpieczeństwo. 

Czytaj dalej: