Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji – aktualizacja (2023) – A. Bzikowska-Jura, M. Żukowska-Rubik, A. Wesołowska i wsp.

Wpływ żywienia matki na laktację – znaczenie diety, nawodnienia i wsparcia

Żywienie matki w okresie laktacji wpływa bezpośrednio na sam jej przebieg. Nieodpowiednia dieta czy ilość przyjmowanych płynów przez kobietę znajduje swoje odzwierciedlenie nie w jakości, a ilości wytwarzanego mleka. Produkcja mleka pełnowartościowego staje się nadrzędnym procesem w stosunku do innych przemian metabolicznych w ciele kobiety, stąd zwiększone zapotrzebowanie energetyczne o około 500 kcal. W okresie laktacji wskazane jest unikanie diet eliminacyjnych czy bezlaktozowych, chyba, że istnieją ku temu wskazania. Galaktogogi, wspierające laktację, powinny być wcześniej uzgodnione ze specjalistą (nie powinny nigdy zastąpić porady laktacyjnej!). Kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowego karmienia piersią stanowi edukacja w zakresie prawidłowej techniki karmienia oraz wsparcie mentalne matek. 

Czytaj dalej: