Centrum Nauki o Laktacji im. ANNY OSLISLO

Aktualizacja stanowiska ws. szczepień przeciwko COVID-19

27 stycznia 2022

Fundacja Bank Mleka Kobiecego, Centrum Nauki o Laktacji i Polskie Towarzystwo Wakcynologii podtrzymuje stanowisko, że należy proponować kobietom w okresie laktacji szczepienie szczepionkami mRNA lub wektorowymi przeciwko COVID-19, dopuszczonymi w Unii Europejskiej.

W związku coraz większą liczbą dowodów naukowych świadczących o bezpieczeństwie szczepień ochronnych, rekomendujemy oferowanie w/w szczepionek, w tym dawki przypominającej, również kobietom w ciąży.

• Ważny krok systemowy na rzecz karmienia piersią! 18 kwietnia 2024

Prace Zespołu do spraw poprawy jakości opieki okołoporodowej w zakresie poradnictwa laktacyjnego w Ministerstwie Zdrowia dobiegły końca. Zabiegaliśmy o wiele systemowych działań, zgodnie z naszymi celami statutowymi i w myśl programu Koalicji na Rzecz Karmienia Piersią. Dwa najważniejsze – monitorowanie wczesnego żywienia polskich dzieci i refundowana ze środków publicznych specjalistyczna porada laktacyjna stają się rzeczywistością. To ważny i bardzo oczekiwany krok.

Cieszymy się, że praktyka poradnictwa laktacyjnego, która zawitała do Polski w latach 80-tych, intensywnie rozwijała się, standaryzowała i osiągnęła wysoką skuteczność wchodząc do polskiej medycyny, teraz zyska godną jej pozycję. Pozwoli to upowszechnić wiedzę i umiejętności, których od lat nauczamy, ale też pokazać rzeczywistość. Szkoda tylko, że tyle lat minęło.

Zespół oparł się o dokumenty wypracowane już w 2015 roku przez inny zespół z naszym udziałem. Nie wszystko udało nam się osiągnąć, ale nie czas na narzekanie! Idziemy do przodu! Dziękujemy Ministerstwu Zdrowia, członkom Zespołu i wszystkim, którzy nas wspierali!

PISMO Z MINISTERSTWA ZDROWIA

• Kurs dla pielęgniarek i położnych „Problemy w laktacji” 9 kwietnia 2024

Są jeszcze wolne miejsca na kurs dla pielęgniarek i położnych „Problemy w laktacji”. Więcej informacji na temat kursu oraz szczegóły dotyczące zapisów znajdują się TU

• Kurs dla lekarzy „Problemy w laktacji” 9 kwietnia 2024