Centrum Nauki o Laktacji im. ANNY OSLISLO

Wartość mleka i fizjologia laktacji

Dlaczego akurat piersią?

Dlaczego pokarm kobiecy jest tak wartościowy i unikalny?

Jak zmienia się pokarm?

Anatomia i morfologia gruczołu piersiowego

Regulacja laktacji

Jak prawidłowo przystawiać dziecko do piersi?

Pierwsze karmienie

Prawidłowe postępowanie w laktacji

Problemy z ilością mleka

Ocena skuteczności karmienia

Domowy bank mleka, czyli odciąganie i przechowywanie pokarmu oraz metody podawania dziecku

Pozorny niedobór pokarmu

Rzeczywisty niedobór pokarmu

Szybki wypływ pokarmu

Problemy z piersiami

Brodawki płaskie i wklęsłe /Flat or inverted nipples/

Brodawki bolesne i poranione

Zakażenia bakteryjne i grzybicze

Nawał (przepełnienie) /Breast Fullness/

Obrzęk piersi /Engorgement/ i zastój pokarmu /Stasis/

Zatkanie przewodu mlecznego

Zapalenie piersi

Ropień piersi

Rak piersi

Problemy dzieci karmionych piersią

Sytuacje szczególne – bliźnięta, cięcie cesarskie

Sytuacje szczególne – wcześniaki i dzieci z małą urodzeniową masą ciała

Wprowadzanie nowych pokarmów i kontynuacja karmienia piersią

Problemy matek karmiących piersią

Odżywianie w czasie karmienia piersią

Karmienie a płodność

Czy można podawać leki matkom karmiącym?

Kawa, herbata, alkohol i inne „mocniejsze” używki

Wspieranie kobiet karmiących piersią

Żywność sztuczna na cenzurowanym?

Poradnictwo laktacyjne i jego aspekty prawne

Przeciwwskazania i kontrowersje

Zakończenie karmienia

Powrót do pracy – czy to koniec karmienia piersią?

Karmię długo

Zapisz się na newsletter